Léčivé účinky medu
Výhodou používání medu jako léku a pro zlepšení zdravotní kondice je v tom, že med je proti jiným prostředkům relativně levný, účinný a dlouhodobě vyzkoušený.
Abychom plně využili léčivé vlastnost medu, měli bychom jíst med pravidelně během celého roku.
Med má mnoho léčivých účinků zde vybírám některé z nich:
Květový & medovicový med :
Naše květové medy mají proti rakovinotvorné účinky a obsahují vitamíny, proto se výborně hodí při nachlazení a jsou lehce stravitelné, kdežto medy medovicové obsahují minerály ocení je zejména rekonvalescenti a starší osoby.
Med má antiseptické a antimikrobiální účinky urychluje hojení ran. Med se používá podobně jako mast, kdy se rána namaže medem a obváže obvazem. Med se mění 2x denně. Tento postup můžeme použít na různé špatně se hojící rány, například na popáleniny.
Asi nejznámější vlastnost medu je, že působí příznivě při léčbě, zánětů horních cest dýchacích, kašle, chřipky a dalších respiračních onemocnění.
Med má antisklerotický účinek, přispívá k rozšíření věnčitých tepen srdečních a tím zlepšuje prokrvení srdečního svalu, zejména lidé, kteří dosáhli 50 let věku by neměli používat cukr a sladit medem. Protože na cévní příhody a nemoci oběhové soustavy u nás stále umírá nejvíce lidí pravidelná konzumace medu většině lidí prodlouží život.
Cukrovka cituji : „pravidelná konzumace medu diabetikem udržuje glykemii v relativně optimální hodnotě. Dále také zvyšuje antioxidační ochranu a snižuje oxidační poškození buněk. Pacienti, kteří trpí diabetem, jsou ohroženi dalšími různými komplikacemi, kam patří například hypertenze (vysoký krevní tlak). Studie ukazují, že i toto riziko med snižuje asi o polovinu“
Zmírnění alergických reakcí na pyl - konzumací květového medu můžete zmírnit alergické reakce v pylové sezóně. U lidí, kteří jsou alergičtí na pyl tak, že mají alergické reakce i při konzumaci medu by měli konzumovat pouze lesní medovicový med, který pyl neobsahuje, tím i oni mohou využívat zdravotních výhod plynoucích z konzumace medu.
- Jaká je optimální spotřeba medu ročně ?
Med je kalorická potravina a i když obsahuje jednoduché cukry, konzumace velkého množství medu může vést k rozvoji obezity a tím ke zhoršení zdravotního stavu, takže je třeba volit určitou umírněnost. Záleží tedy na věku a postavě člověka. Dovoluji si tvrdit, že optimální konzumace medu je okolo 1 kg měsíčně a konzumovat více než 2 kg měsíčně je už příliš. Nejdůležitější vlastností medu na rozdíl od cukru je, že zpomaluje zanášení cév a tím snižuje riziko cévních příhod a prodlužuje život. Toho lze samozřejmě dosáhnout pouze pravidelnou konzumací a trvalého zařazení medu do jídelníčku. ( například 2 šálky čaje s medem denně)
závěrem
I když se cena medu zdá vyšší, pak pokud to vezmeme hmotnostně, pak je cena medu je zhruba 55% ceny másla a přibližně stejná jako jeho náhražky. Namazat si chleba medem je mnohem tedy mnohem levnější než máslem a protože pravidelnou konzumací medu snížíme konzumaci jiných potravin, celkové náklady na potraviny nevzrostou a pokud ano, pak jen málo, přesto průměrná spotřeba medu v ČR jsou pouhá 0.6 kg na osobu, což znamená, že většina obyvatelstva nejí med vůbec a nebo pouze při chřipce a nachlazení. To je také jedním z faktorů, proč většina lidí u nás umírá na nemoci oběhové soustavy.