Ztekucení medu
Proces krystalizace je vratný, pokud zahřejeme med na teplotu asi 40°C dojde k jeho opětovnému ztekucení. Pro urychlení procesu ztekucení můžeme med krátkodobě zahřát až na 50°C. Pokud bychom med zahřáli více, dojde ke zničení zdraví prospěšných enzimů a části vitamínů a med tak nevratně ztrácí část svojí hodnoty. Je-li med převařený, vydrží tekutý velmi dlouho třeba i několik let, ale protože jsou veškeré aktivní látky v medu zničeny konzumace takového medu má z hlediska lidského zdraví je malý význam. V praxi med ztekucujeme buďto ponořením sklenice medu do teplé vody nebo, ale pouze při správném nastavení lze ztekucovat sklenici medu i v MV troubě zde ovšem hrozí větší nebezpečí překročení 50°C a troubu je nutno proto nastavit na nižší výkon. Pokud ztekucujeme květové medy, které opět rychle krystalizují můžeme proces krystalizace zpomalit umístněním medu do lednice a téměř zastavit pokud umístníme med do mrazáku.